Afbeelding: Hoe groot zal ik de opening maken?

Hoe groot zal ik de opening maken?

‘Ik kan zelf de dagmaat bepalen. Hoe groot zal ik de opening maken?’, vraagt hij. Zijn vrouw weet nog niet of ze dubbele deuren wil of een deur met een zijlicht. We kijken samen naar de plattegrond voor de mogelijkheden. ‘Hoe zou ik het voor mezelf doen?’, denk ik.

Waar moet je beginnen?

Bepaal eerst wat je een prettige afmeting vindt voor één deur. Loop eens door een deur van 80 cm breed, daarna door een deur van 90 cm en tenslotte door één van een meter. In onze showroom heb je dat binnen een paar minuten gedaan. We hebben opstellingen staan van dubbele deuren met deze afmetingen.

De test

Het verschil is enorm! Bij de deur van 80 cm breed zie ik de man met zijn schouder naar binnen draaien. De deur is te smal voor hem. In de praktijk zal hij beide deuren tegelijkertijd openduwen in plaats van één kant kiezen. De deur van 90 cm breed opent veel ruimtelijker. In onze opstelling kiest hij de rechterdeur om doorheen te lopen. De deur van een meter voelt grootst aan, nu gaat er echt iets open. Als eyecatcher is de laatste optie het beste.

Verhoudingen

Hoe hoog worden de deuren? Het liefst maken we de deuren tot het plafond. Hiermee benadrukken we heel mooi de hoogte. Maar soms gaat dat niet omdat er een draagbalk boven de deur komt. In historische panden is het plafond vaak 3 meter of hoger. In het staalatelier zie ik soms deuren klaarstaan van minder dan 2,30 meter maar ook van hoger dan 3 meter. Bij deze klanten worden de deuren ongeveer 2,6 meter hoog.

Hoe groot moet je de opening maken?

160 cm?

Persoonlijk vind ik een dagmaat van 1,6 meter een twijfelgeval. Onze test laat zien dat dubbele deuren van 80 cm per deur een mogelijkheid is. De deuren open samen heel goed, maar enkel is de deur te smal. Een deur van één meter met een zijlicht van 60 cm is hele mooie oplossing in de verhouding van de gulden snede.

180 cm?

Een dagmaat van 1,8 meter is heel geschikt voor dubbele deuren. Door deuren van 90 cm per stuk loop je met gemak door. Dit voelt heel natuurlijk aan.

200 cm?

Als je de ruimte hebt of creëert voor dubbele deuren van beide een meter, dan heb je echt iets bijzonders: Royale imposante stalen deuren. Bedenk dat dubbele deuren van 160 cm even duur zijn als die van 200 cm, het is namelijk evenveel werk. Dat maakt deze optie wel érg verleidelijk.

Wij maken je huis mooier

Wat mij betreft is de test geslaagd. Omdat ze dubbele deuren willen en er voldoende ruimte is, wordt de dagmaat 200 cm. Twijfel jij ook over verhoudingen en afmetingen? Maak een afspraak in de showroom, dan voel je zelf het verschil. Wij maken je huis mooier met slank stalen deuren in de juiste verhoudingen.

Naftali Leidelmeijer, Exclusive Steel

← Vorige Volgende →