Afbeelding: Hoe maak ik stalen buitendeuren schoon?

Hoe maak ik stalen buitendeuren schoon?

Hoe kun je jarenlang genieten van jouw stalen buitendeuren? Hier wat informatie in samenwerking met Jansen profielen, om je wegwijs te maken naar een zorgeloos gebruik van onze stalen deuren.

Op welke factoren moet ik alert zijn?

De levensduur van de oppervlaktebehandeling van stalen deuren wordt negatief beïnvloed door vuil, vocht, inwerking van zuren, zouten en andere agressieve stoffen. Daarom is het voor de levensduur van jouw deuren belangrijk om ze op tijd schoon te (laten) maken. Bij het wassen van de ramen moet je voorkomen dat vuil water achterblijft op de stalen profielen van de kozijnen. Neem daarom bij het wassen van het glas de omliggende profilering mee.

Staan jouw stalen deuren bloot aan de volgende factoren? Wees alert op:

  • Ligging aan de kust (zoutneerslag)
  • Ligging direct boven maaiveld (opspattend vuil)
  • Ligging boven water (condens)
  • Stedelijk gebied (uitstoot verbrandingsgassen)
  • Industriële omgeving (uitstoot chemicaliën, rookgassen, reststof)

Reiniging & zorg

Het regelmatig schoonmaken en het uitvoeren van klein onderhoud zorgen ervoor dat jouw stalen deuren en kozijnen langer meegaan en goed blijven werken. Zowel de binnen- als de buitenkant (en bij vensters ook de sponning) dient gereinigd te worden.

Regelmatig reinigen

Gebruik nooit het volgende bij het schoonmaken:

  • Scherpe werktuigen, zoals: messen, metalen spatels, staalwol of de schuurzijde van schuursponsjes, omdat deze het oppervlak beschadigen.
  • Bijtende reinigings- en oplosmiddelen, zoals: nitro verdunner en nagellak-remover.
Geen scherpe voorwerpen

Tips voor optimaal resultaat

Reinig ieder keer als de ramen worden gelapt, ook de venster- en deurkaders, het gevelprofiel en de dichtingen. Gebruik een mild, schuurmiddelvrij schoonmaakmiddel. ‘Vastgehecht vuil’ (zoals gips- en mortelresten) verwijder je het beste met een houten of kunststof spatel. Gebruik een schoonmaakmiddel om vlekken veilig en zonder sporen te verwijderen.

Licht onderhoud

Afgezien van de normale reiniging en verzorging is het goed om je stalen kozijnen elk jaar aan een ‘kleine inspectie’ te onderwerpen. Verwijder stof en vuil uit de ruimte tussen de dichtingen en de buitenzijde van het raam met behulp van een stofzuiger. Verstopte afwateringsopeningen kunnen met een dun houten of kunststof staafje worden gereinigd.

Met stofzuiger

Smeer alle rubberdichtingen met een vetstift of vaseline in. Hierdoor blijven de rubbers soepel en wordt vermeden dat de raamrubbers aan elkaar vastkleven. Maak van deze gelegenheid ook gebruik om de dichtingen op schade te controleren. Laat defecte dichtingen door ons herstellen.

Rubbers invetten

Hang- en sluitwerk onderhouden

Eén keer per jaar moeten alle bewegende delen worden ingevet, waarbij alleen verzorgingsproducten gebruikt mogen worden, die de corrosiebescherming van de beslagdelen niet aantasten. Het afstellen van het beslag en het vervangen van onderdelen kun je niet zelf. Dat moet door een vakman gebeuren. Neem in dat geval contact met ons op.

Jarenlang genieten!

Heb je mooie stalen buitendeuren? Zorg er goed voor. Heb je nog geen stalen deuren, maar ben je er wel enthousiast over? Laten we afspreken! Via onze online agenda heb je met enkele klikken een afspraak gemaakt op een tijdstip dat je goed uitkomt. Snel, eenvoudig!

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →