Afbeelding: Interview met fotograaf Fred Sonnega

Interview met fotograaf Fred Sonnega

Fred Sonnega is onze huisfotograaf. Alle beelden van onze site zijn genomen door zijn lens. Zijn jarenlange ervaring en vakmanschap leveren prachtige foto’s op met goede composities in mooi licht. We vragen hem naar het belang van goed beeldmateriaal.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Fred: “Voor velen is het moeilijk voor te stellen hoe een mooi product ingepast wordt in een woonruimte. Wat wordt het contrast tussen het staal en glas in de bestaande ruimte? Hoe verhoudt zich dit tot elkaar zoals hout, stucwerk of stenen en meubilair?” In een eerdere blog legde interieurspecialist Jos van Schendel ook al het belang uit van spannende contrasten. Waar Jos vooruitkijkt en in zijn hoofd visualiseert, legt Fred het eindresultaat vast in een foto. Naast contrasten in het interieur is vooral optimale lichtinval belangrijk voor jouw woning. Fred: “Natuurlijk ben ik als fotograaf geboeid door het licht. Wat doet het zonlicht of het zachte licht in de ruimte die ontstaat door de deur of het raam?”

De werkelijkheid weergeven

Wordt het bij jou echt zo mooi als op de foto? Fred: “De foto geeft een reëel beeld, sterker nog, het moet de werkelijkheid weergeven. Zodra het beeld gekunsteld wordt door te veel beeldmanipulatie, geloven we het niet meer en gaat het dus zijn doel voorbij.” Om dit te bereiken gooit Fred al zijn ervaring en vakbekwaamheden in de strijd: “Mijn standpunt van fotograferen is bepalend en dus een bewuste keuze. Ik vraag me altijd af welke informatie belangrijk is en hoe de ruimte in een foto, het platte vlak, wordt weergegeven.”

Valkuilen bij fotograferen

Fred loopt ook tegen uitdagingen aan: Stalen deuren zijn transparant, een dun mooi lijnenspel in glas. Dat betekent dat er rust in het beeld moet zijn achter het glas. Bij onrust kijk je naar alle accessoires in de tuin of in het huis i.p.v. naar de deur zelf. Als de beeldinformatie in balans is dan wordt het een toegevoegde waarde.” Fred heeft dus meer te doen dan alleen door een lens kijken: “Praktisch betekent het soms, natuurlijk in overleg met de klant, verplaatsen van meubilair, planten of persoonlijk accessoires in het huis. Het is belangrijk om tijd te nemen voor de opname, even ‘een plaatje maken’ is de grootste valkuil, dus ik communiceer altijd goed met de klant dat ik er een paar uur zal zijn.”

De top-3 mooiste foto’s

Fred heeft heel veel foto’s van stalen deuren gemaakt. Hier is zijn top-3:

Goud

Amsterdam omgeving Vondelpark was een prachtig huis met mooie oplossingen van stalen deuren en ramen door heel het huis.”

Stalen Deuren en -Ramen Amsterdam

Zilver

“Woudrichem, door de lichtval en het samenspel van meerdere ramen en deuren in de hal”.

Stalen wand in hal

Brons

De showroom van Exclusive Steel in Made. Jullie werken er elke dag, maar het is goed te realiseren dat het een bijzondere, monumentale werkplek is, zowel de showroom als de productiehal in de oude Engelse, industriële stijl.”

Showroom van Exclusive Steel in Made

Passie & Ambacht

Het is heerlijk om met gepassioneerde vakmannen te werken. Van oriëntatie naar aanschaf, ontwerp naar fabricage en van montage tot het vastleggen van het eindresultaat. In elke fase proef je aandacht en ambacht. Wanneer heb jij jouw stalen deuren nodig? Laten we afspreken. Je kunt eenvoudig online een afspraak inplannen. Tot snel!

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →