Afbeelding: Koudebrugonderbreking, wat is dat?

Koudebrug­onderbreking, wat is dat?

In onze showroom help ik een vrouw. Ze wil graag een tuinkamer van staal en glas aanbouwen en geeft aan dat ze een ‘nieuwe’ staalleverancier zoekt. Haar aannemer weigert samen te werken met de huidige partij. Ik denk: “Het zal wel vastgelopen zijn door gebrek aan communicatie.” Ik haal Leo Rasenberg erbij. Bij de uitvoering stemt hij altijd de technische details af met de aannemers zodat iedereen weet wat hij moet doen.

Leo stelt meteen de juiste vraag: “Heeft de huidige partij een tekening gemaakt?” Tot mijn verbazing haalt ze een set met technische tekeningen uit haar tas. Nu zie ik het ook: de tuinkamer is aangeboden met profielen zonder koudebrugonderbreking! Geen wonder dat haar aannemer dit niet accepteert.

Waarom een koudebrugonderbreking?

Staal geleidt heel goed warmte en kou. Bij de stalen kozijnen zoals ze die vroeger maakten, slaat de kou meteen naar binnen. Het staal geeft de kou daarvoor een brug: de koudebrug. In het Duits heet het een ‘Wärmebrücke’, zij redeneren andersom: het staal geleidt de warmte naar buiten. Het grote nadeel van deze thermische bruggen is condensvorming aan de binnenzijde. Het water druipt er gewoon van af. Bovendien krijg je de ruimte nooit comfortabel warm.

Deze koudebrug kun je onderbreken: de koudebrugonderbreking. Bij staalprofielen wordt dit gemaakt door de stalen zijden te verbinden met een kunststof isolator, versterkt met glasvezel. Het geïsoleerde staalprofiel bestaat dan uit staal-kunststof-staal. Nu kan de kou niet meer naar binnen getransporteerd worden. Alleen op deze manier heeft het nut om dubbel of trippel isolatieglas te gebruiken. Bij toepassing van deze staalprofielen met koudebrugonderbreking is het mogelijk om de woonruimte behaaglijk warm te krijgen als het buiten vriest.

Meer vakbekwaamheden nodig

Het verwerken van geïsoleerde staalprofielen is moeilijker dan niet-geïsoleerde profielen. Dit vergt een hoger niveau in vakbekwaamheid bij de constructiebankwerker. Maar het is de enige goede manier om buitenkozijnen van staal te maken. Je kunt dus niet eenvoudig zeggen: “Wij maken het zoals ze het vroeger deden” Daar willen we juist van af, of je moet van ijsbloemen op het raam houden. Het argument ‘het meeste is toch dubbelglas’ houdt gezien het bovenstaande ook geen steek.

De vakmensen van Exclusive Steel hebben jarenlang ervaring in het vervaardigen van stalen buitenpuien met geïsoleerde profielen. Kom eens kijken in ons staalatelier! Je kunt dan zien wie de stalen buitenpuien maken en hoe ze dat doen.

Naftali Leidelmeijer

← Vorige Volgende →