Afbeelding: Kunnen stalen taatsdeuren brandwerend uitgevoerd worden?

Kunnen stalen taatsdeuren brandwerend uitgevoerd worden?

Gewone taatsdeuren hebben geen kozijn en ‘zweven’ als het ware in de opening. De ruimte rondom de taatsdeur is natuurlijk allesbehalve brandwerend. Is het mogelijk een taatsdeur brandwerend uit te voeren? Het antwoord is: Ja! We vragen Rob Neeleman, specialist bij JANSEN steel systems, wat daarbij komt kijken.

Hoe wordt een taatsdeur brandwerend gemaakt?

Rob Neeleman van JANSEN steel systems

Rob legt uit: “De stalen Jansen Economy profielen met goede brandwerende sloten en het juiste brandwerende glas zorgen samen voor een goede 60-min brandvertragende constructie.” Brandwerende (taats)deuren hebben wel altijd een kader c.q. kozijn nodig, waarin ze rookdicht kunnen sluiten in tijden van nood. Anders dan bij een gewone taatsdeur opent een brandwerende taatsdeur dus maar naar één zijde. Hoe zorgen we voor optimaal bedieningsgemak? Door een set dubbele wissel-taatsdeuren voor je te maken. In deze opstelling draait de éne taatsdeur naar de eventuele vlam toe en de andere ervan af. Van beide kanten heb je dan altijd één deur die in je looprichting opent.

Brandwerend & héél groot

Rob ziet veel voordelen in de mogelijke grootte van taatsdeuren vergeleken met die van gewone branddeuren: “De voordelen van deze taatsdeurconstructie zijn dat de deurvleugels dermate grote afmetingen mogen hebben, dat zijlichten minder snel nodig zijn om een gang af te sluiten. Daarnaast is de vrije doorgang groot genoeg om toegepast te kunnen worden in bijvoorbeeld zorginstellingen of ziekenhuizen.” Een taatsdeur kan dus én brandwerend én immens groot gemaakt worden.

Let op!

Rob ziet ook valkuilen: “Wanneer de deuren ook een vluchtfunctie hebben, is het beter om een standaard deur toe te passen”.

Art’15 Brandwerend

Art’15 stalen Jansen profielen

Rob over JANSEN steel systems: “De stalen Jansen profielen maken elegante en gemakkelijk te bedienen brandwerende deuren”. De Art’15 profielserie is ontworpen voor zeer slanke stalen deuren en is uitermate geschikt voor zowel klassieke renovatieprojecten als moderne interieur projecten. Deze profielserie is inmiddels succesvol getest op brandwerendheid. Er is een ruime keuze aan brandwerende pui-configuraties volgens de nieuwe productnorm EN 16034: enkele deuren en dubbele deuren met of zonder zij- en bovenlichten geschikt voor de classificaties EW30 en EW60.

Functioneel comfort

Rob ziet het eindresultaat al voor zich: “Maximale lichtinval en toch de hoogste brandveiligheid”. Het wordt zowel mooi als veilig bij jou.

Alles wat je nodig hebt

Waar moet je beginnen? Maak een afspraak. Via de site kun je eenvoudig een tijdstip boeken wat je goed uitkomt. Je bent van harte welkom.

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →