Mysterie met glasbreuk in stalen deuren opgelost

Mysterie glasbreuk opgelost

We krijgen een melding binnen van een ruitbreuk. Bij één van onze stalen buitenpuien zit opeens een scheur in het isolatieglas. Er zijn echter geen zichtbare oorzaken te ontdekken, de breuk is ‘vanzelf’ ontstaan. Vreemd! Op locatie ziet Leo Rasenberg meteen wat er aan de hand is: ‘Deze kussens hebben uw ruit gebroken’. De klant moet zo hard lachen dat hij onmogelijk boos kan worden.

Thermische glasbreuk

Een temperatuurverschil op het glasoppervlak van meer dan 30° graden kan een geïsoleerde ruit breken. Dit noemen we een thermische breuk. De specifieke scheur verraadt de oorzaak. Deze loopt van de rand van het glas in een rechte lijn naar de plek waar het koude-warmte-verschil zit. Daarna verloopt de breuk in een grillige vorm in een andere richting.

Hoe komt het?

In tegenstelling tot staal is glas een slechte warmte/koudegeleider. Als dubbelglas plaatselijk verwarmd wordt, wordt deze warmte slecht verdeeld over het hele raam. Een klein deel van het glas kan dus erg warm worden terwijl de rest koud blijft. Hoe groter de temperatuurverschillen in het glas, hoe hoger de spanning op de ruit wordt, totdat … krak!

Hoe voorkom ik het?

Voorkom verschil in temperatuur aan beide kanten van het glas. Jaloezieën, lamellen of overgordijnen moeten op enige afstand van het glas gehangen worden. Plaats de verwarming niet te dicht bij het glas. Beplak het glas niet, folie kan in de zon heel snel warm worden. Plaats geen grote voorwerpen aan de binnenkant vlak achter het glas. Dit zorgt ervoor dat er weinig warmte wordt doorgelaten waardoor het glas op die specifieke plek snel opwarmt. Veroorzaak zelf geen temperatuurverschillen door bijvoorbeeld koud water op een door de zon opgewarmde ruit te spuiten.

Mysterie opgelost

Mysterie glasbreuk in stalen deur opgelost

Terug naar de situatie van de inleiding. De stapel kussens lag aan de binnenkant tegen het isolatieglas aan. De zon scheen vol op de ruit. Onzichtbaar komt het moment, dat het verschil in temperatuur op de ruit te groot wordt, dichterbij. Kun je dus met kussens een ruit breken? Ja, je weet nu dat het kan, maar probeer het niet uit!

Eerder meegemaakt

Hoe wist Leo dat het hier om een thermische breuk ging? We hadden al eerder zo’n specifieke glasbreuk gezien bij een horecagelegenheid. ’s Avonds hadden ze de parasols van het terras binnen gezet tegen de binnenkant van het isolatieglas. De volgende morgen scheen de zon een gat in de grond. De parasols warmden de ruit op die plek snel op met de herkenbare breuk als resultaat.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Nu je weet wat een thermische glasbreuk is en hoe je het kunt voorkomen, tel je voor twee. Dit gaat jou nooit gebeuren! Wil jij ook jarenlang genieten van slank stalen buitendeuren? Laten we afspreken!

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →