Hoogte of breedte benadrukken. Variëren met vakverdeling in stalen deuren.

Ontwerpoverwegingen: hoogte of breedte benadrukken

We maken veel mooie foto’s van de stalen deuren die we geplaatst hebben. Het is een genot om door de site te scrollen of ‘old school’ ons fotoalbum in de showroom door te bladeren. Maar wist je dat er achter elke foto een verhaal zit?

Hoe bepaal ik de juiste vakverdeling?

De vakverdeling hangt af van de afmetingen van de deur. Daarbij moet je jezelf afvragen of je de hoogte of de breedte wil benadrukken. Met een laag vak onder en een hoog vak erboven, benadruk je de hoogte. De veel toegepaste 4-vaksverdeling versterkt juist de breedte. Persoonlijk vind ik het mooi om de hoogte te benadrukken en stalen deuren helemaal tot aan het plafond te laten lopen. Verder moet je er over nadenken of je het optisch wil afsluiten of dat het juist transparant moet blijven. Roedes op borst- en ooghoogte sluiten optisch af, het weglaten van deze roedes maken de stalen deuren transparanter.

Handtetekende sfeertekening

Ter plekke kijken we wat mogelijk is en in overleg met jou maken we een ontwerp dat past bij jou en je woning. Als we in beeld hebben wat het moet worden, dan maakt een kunstenaar pentekeningen als artist-impressies. In elke fase van het proces proef je aandacht en ambacht.

Praktijkvoorbeeld

hal met stalen deuren

Kijk eens naar de bovenstaande foto. We hebben dit in Werkendam gemaakt. Kijk eens naar de vakverdeling van de stalen deuren en vergelijk die eens met de balustrade. Wat zie je? Niet alle verticale lijnen lopen door, alleen de twee hoofdlijnen. Welk effect heeft dat? De stalen deuren benadrukken de hoogte en de balustrade de breedte. Met die combinatie oogt de ruimte ruimtelijker. Zouden we in deze situatie alleen de hoogte benadrukken, dan maken we er optisch een toren van.

Wat zijn de valkuilen?

Op social media zie je vaak dezelfde 3 of 4-vaks glasverdeling terugkomen. Zeker als je de knop ‘Meer voor jou’ volgt. Dan word je oneindig met hetzelfde gevoed. De deuren worden voor jou op maat gemaakt. We moeten dus samen kijken wat het mooiste resultaat is voor jou persoonlijk.

Geen toeval

Heb jij oog voor details? Als alles klopt, dan zie je dat. Nog belangrijker; dan voel je dat. In de video ‘Ontwerpoverwegingen’ licht Leo een tipje van de sluier op. Aan de hand van gerealiseerde voorbeelden legt hij uit welke overwegingen er kunnen spelen en hoe die zijn meegenomen in verschillende ontwerpen. Hoe meer hij vertelt, hoe meer je tot het besef komt dat een mooi resultaat nooit toeval kan zijn.

Wat is jouw stijl?

Laten we samen naar jouw project kijken. Je kunt eenvoudig via de site een afspraak maken.

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →