Afbeelding: Stalen puien en geluidwering

Stalen puien en geluidwering

“Kan er met jullie kozijnen geluidwering behaald worden? Zo ja, tot hoeveel decibel?”, een projectvoorbereider mailt me deze vragen. De eerste is makkelijk, voor het antwoord op de tweede vraag moest ik navraag doen.

Kan er met stalen puien geluidwering bereikt worden?

Het antwoord is: Ja! Geluidsisolatie wordt weergegeven met Rw-waarde. Hoe hoger het getal, des te beter is de geluidwering. Glas van slechts 2 mm dik heeft al een geluidsisolatiewaarde van 28 decibel. Ter illustratie: het brengt het geluid van een auto die langsrijdt terug naar het geluid van ruisende blaadjes van een boom. Voor onze stalen binnendeuren gebruiken we standaard gelaagd glas van 6,38 mm dik (33.1). Dat heeft een reductiewaarde van 33 decibel.

Tot hoeveel decibel?

We kunnen gaan tot een samengesteld glaspakket van circa 52 mm dik met een Rw-waarde van 50 decibel. Daarmee demp je normaal stemgeluid naar het geluid van een blaadje dat valt.

Gelaagd glas met akoestische folie

Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit twee (of meer) glasbladen met daartussen een doorzichtige folie. Deze kunststof (PVB) folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk bij elkaar blijft, net zoals de voorruit van je auto. Naast de standaard folies, bestaan er ook PVB folies met akoestische eigenschappen. Deze speciale akoestische folies dempen de geluidstrillingen beter dan gewone PVB folies. Een ruit opgebouwd uit twee stuks 5 millimeter dikke glasbladen met twee stuks akoestische folies ertussen (55.2A), heeft een isolatiewaarde van 38 decibel. Dat levert dus 5 decibel extra reductie op ten opzichte van ons standaardglas.

Sound control isolatieglas samenstellen

Een mens kan vanaf 0 decibel waarnemen en de pijngrens van het menselijk oor ligt ongeveer bij 130 decibel. Normaal gesproken wordt een geluid niet als storend ervaren als de sterkte maximaal 35 decibel bedraagt. We kunnen samen kijken welke geluidsreductie wenselijk is, dan stemmen we de samenstelling van het glaspakket daarop af.

Weetje

Het toepassen van verschillende glasdiktes in isolatieglas zorgt ervoor dat er over een breder frequentiebereik geluid wordt geweerd. Het toepassen van glasbladen met ongelijke glasdiktes verbetert de geluidsisolatie van het isolatieglas.

Eigenschappen combineren

Geluidsisolerende beglazing is eenvoudig te combineren met andere wensen of eisen. Zonwering, letselbeveiliging en brandwering kunnen worden toegevoegd. Warmte-isolatie kan worden verbeterd door de spouw van het isolatieglas te vullen met een edelgas. Zonwerend glas heeft een speciale coating op een glasblad in het samengesteld pakket. Triple glas heeft een betere isolerende werking dan hoog-rendement dubbelglas. Het bestaat uit drie glasbladen met een dubbele spouw.

Focus niet alleen op het glas

Zorgvuldige keuze van slanke staalprofielen met rubbers zullen de geluidswering van de stalen kozijnen verhogen. Zo wordt het én mooi én praktisch.

Enthousiast?

Laten we afspreken! Via onze online agenda heb je met enkele klikken een afspraak gemaakt op een tijdstip dat je goed uitkomt. Snel, eenvoudig!

Naftali Leidelmeijer
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →