cover-blogitem-de-vries-robbe-deel-2

Waardering voor Vakmanschap: De Vries Robbé & co

De Vries Robbé & Co. blijft mij intrigeren. Ze hadden veel aandacht voor hun ‘mannen van staal’. Voor ons is dat vanzelfsprekend aangezien zeventig procent van ons handgemaakte product bestaat uit arbeid. Maar het valt me op dat De Vries Robbé & Co. daar honderd jaar geleden ook al bewust van was.

Industriële pioniers

Rond 1900 werd er meer in staal gebouwd. De voordelen van Staalconstructies werden benut: een combinatie van licht, sterk en ‘onverwoestbaar’. Precies de redenen waarom we nog steeds naar staal grijpen. De Vries Robbé & Co. ging dan ook steeds meer in staal bouwen en de opdrachten werden groter. In 1907 waren er meer dan honderd werknemers in dienst en zo’n zestig jaar later in de hoogtijdagen vierenhalfduizend. Hele families werkten bij De Vries Robbé & Co.

De werknemer centraal

Waardering voor vakmanschap is een goed motief om opleiding te verzorgen. De Vries Robbé & Co. heeft hier veel in geïnvesteerd. De ‘mannen van staal’ werden in het bedrijf zelf opgeleid en konden hun gehele loopbaan doorgroeien als ze dat wilden. Maar er was ook aandacht voor ontspanning. Ze kochten bijvoorbeeld vakantiewoningen die beschikbaar waren voor het personeel. Geen wonder dat iedereen voor De Vries Robbé & Co. wilde werken!

De Vries Robbé & Co en Rietveld

Zes van die vakantiehuisjes werden gebouwd in Markelo. En heel toepasselijk: Rietveld ontwierp het interieur en exterieur. De ruimte was beperkt, slechts 30 m2. Maar Rietveld slaagde erin om een vakantiehuisje voor een gezin van acht personen te maken. Hiervoor ontwierp hij aanpasbare ruimtes. Eenvoudig maar geniaal! Eén van die vakantiehuisjes is in zijn oorspronkelijke staat hersteld en staat nu in het Openluchtmuseum in Arnhem.

De hedendaagse ‘mannen van staal’

Oude fabrieksgebouwen en hun makers – zoals De Vries & Robbé & Co. inspireren ons. De fabricage van staalwerk is een prachtig ambachtelijk proces. We produceren niets vooruit; alles wat we hier doen, is maatwerk. De hedendaagse ‘mannen van staal’ hebben, net als vroeger bij De Vries Robbé & Co., een passie voor hun vak. En dat zie je! Het eindproduct is altijd fraai, het klopt en maakt de ruimte mooier. Onze showroom en ambachtelijk atelier zijn één. De producten spreken voor zichzelf in een omgeving die inspireert. Heb je vragen? Schiet één van onze vakmensen aan. Ze vertellen alles vanuit hun hart.

vakmanschap in het staalatelier

Enthousiast?

Laten we afspreken! Via onze online agenda heb je met enkele klikken een afspraak gemaakt op een tijdstip dat je goed uitkomt. Snel, eenvoudig!

Naftali Leidelmeijer, Exclusive Steel B.V.

P.S.: Lees ook mijn vorige blog over Industriële Pioniers: De Vries Robbé & Co.

← Vorige Volgende →