Afbeelding bij “Wat is de maximale breedte van een taatsdeur?”

Wat is de maximale breedte van een taatsdeur?

Vragen stellen is moeilijk. Ik hoorde iemand zeggen: ‘Je stelt goede vragen maar niet de juiste’. Dat gevoel heb ik bij de bovenstaande vraag. Iemand die vraagt naar de maximale breedte van een taatsdeur wilt niet het wereldrecord horen, maar twijfelt tussen verschillende afmetingen bij hem thuis.

Hoe breed kun je een taatsdeur maken?

Het mooie van een taatssysteem is dat het gewicht van de deur via het taatscharnier als steunpunt, op de grond rust. Omdat een taatsdeur niet hangt aan scharnieren aan de zijkant, kunnen we hem veel groter voor je maken dan een gewone stalen deur. Bovendien kunnen we een strategische plek voor het taatsscharnier in de onderbalk kiezen. Plaatsen we het taatscharnier/steunpunt in het midden van de deur, dan kunnen we hem twee keer zo groot maken. Als we weten wat we voor jou gaan maken, selecteren we het taatsscharnier dat het beste past bij 1) de afmetingen en 2) het gewicht van de taatsdeur. In de showroom kun je een taatsdeur proberen van 160 cm breed die in het midden scharniert. Het toegepaste taatsscharnier kan 120 kilo dragen, maar andere modellen kunnen veel meer aan.

Let op de verhoudingen

Waar gaat het mis? Bij je zoektocht naar de breedst mogelijke afmeting mag je niet vergeten dat een deur altijd een bepaalde verhouding heeft. Het eindresultaat mag niet te kort en te breed ogen. De hoogte van de stalen taatsdeur is dus ook belangrijk. Met de vakverdeling kunnen we esthetisch veel opvangen. Verticale roedes zullen de taatsdeur dan slanker laten ogen.

Vast of ‘meebewegend’ zijpaneel

Bied de opening voldoende ruimte voor een deur met een zijpaneel, dan hebben we twee opties. Een deur met een zijpaneel in de verhouding 1,5 of 1,6 is erg mooi. Bijvoorbeeld een taatsdeur van 1 meter breed met een zijpaneel van 50 centimeter of één van 90 cm breed en een zijlicht van 54 centimeter. Beide varianten staan in de showroom. Kom maar eens kijken, ook zonder de formule van de gulden snede in gedachten voel je dat de verhoudingen kloppen. Maar we kunnen het zijlicht ook opnemen in de taatsdeur. Bij het openen van de stalen taatsdeur beweegt het ‘zijpaneel’ tegengesteld mee. Met een verticale roede boven op het taatsscharnier maak je de draaias heel mooi zichtbaar. Persoonlijk vind ik die laatste uitvoering specialer dan een taatsdeur met een zijpaneel. Het laat de voordelen van maatwerk nog meer uitkomen.

Waar moet je beginnen?

Kom naar de showroom! Hier kun je de verschillende stalen deuren uitproberen. Hoe voelt het om door een deur van 90 cm breed te lopen? Wat is het verschil met 100 cm breed? Welk effect heeft een ‘gesloten’ en ‘open’ vakverdeling op mij? Hoeveel geluid dempt een stalen taatsdeur? Is dit voldoende voor de tv- of game-kamer? Dit is hier allemaal te voelen, te zien en te horen.

Nieuw woongenot

Je interieur krijgt een compleet nieuw uiterlijk. Het nieuwe woongenot gaat gepaard met een minimum aan technische veranderingen. Het is een tijdloze investering die zorgt voor optimale lichtinval, ambiance en een ongekend stukje vakmanschap in je woning. Ben je toe aan deze verandering? Laten we afspreken. Ik maak graag tijd voor je vrij.

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

Ps.: in mijn volgende blog vertel ik over de voordelen van social media als je je oriënteert op stalen deuren.
Ps II. Lees hoe we taatsdeuren ook brandwerend kunnen maken.

← Vorige Volgende →