Wat is het stoeltjesprofiel?

Wat is het stoeltjesprofiel?

Als iemand over stalen deuren praat valt altijd het woord ‘stoeltjesprofiel’. Maar wat is dat eigenlijk een stoeltjesprofiel? Waar verwijst dat ‘stoeltje’ naar?

Geliefd bij beroemde architecten

Onder invloed van Dudok, Duiker en Rietveld werd het stalen stoeltjesprofiel beeldbepalend in statige fabrieken, kerken, kantoren en villa’s. Zij vielen circa honderd jaar geleden als een blok voor het gebruik van het stoeltjesprofiel en zijn hiermee beroemd geworden. Het succes van deze beeldbepalende stijl is zeker terecht gezien het tijdloze karakter van de ontwerpen.

Waarom Stoeltjesprofiel?

De naam ‘Stoeltjesprofiel’ is afgeleid van het staalprofiel met een doorsnede dat op een stoeltje lijkt. Kijk maar eens naar de foto. Je ziet als het ware een stoeltje van de zijkant getekend met 3 lijnen. Twee van deze staalprofielen sluiten elkaar goed af en zijn in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw veel gebruikt om stalen kozijnen met ramen te maken. Door veelvuldige verwijzing naar deze karakteristieke stalen deuren en stalen kozijnen, zijn de termen ‘stalen deuren’ en ‘deuren van het stoeltjesprofiel’ in de spreektaal synoniemen van elkaar geworden. Puur technisch gezien worden voor stalen deuren en kozijnen vaak andere profielen gebruikt dan het stoeltjesprofiel, bijvoorbeeld strip-, vierkant- en kokerstaal in verschillende vormen en maten.

Industriële sfeer

De huidige stalen binnendeuren zijn gebaseerd op het zo kenmerkende stoeltjesprofiel. Tijdloos en met oog voor design! Het past perfect bij de herwonnen belangstelling voor de industriële sfeer. Door toepassing van de slankst mogelijke profielen bereiken we een exclusief resultaat met een elegante uitstraling.

Hoe het profiel werd verbeterd

Het stalen stoeltjesprofiel werd vroeger veel gebruikt voor buitenkozijnen. Maar het staal geleidde de kou makkelijk naar binnen en het enkel glas bood ook weinig wooncomfort. In de winter waren de ijsbloemen op de ramen wel mooi, maar niemand verlangt daar nog naar terug. Innovatie heeft een koudebrugonderbreking toegevoegd aan het staalprofiel. Samen met isolatieglas zorgt dit moderne staalprofiel ervoor dat de warmte binnenblijft zonder enig verlies van elegantie. Zo hoef je niet te kiezen tussen comfort en design!

Tijdloos design

Het woord ‘Stoeltjesprofiel’ spreekt al vele decennia tot de verbeelding. Het draagt de sfeer van de industriële stijl. Met de huidige techniek en vakkennis houden we die authentieke sfeer levend in een moderne woonwereld die jou meer comfort biedt dan toen. Wil je het orginele stoeltjesprofiel eens van dichtbij bekijken? Ben je benieuwd naar de nieuwe geïsoleerde staalprofielen? Nieuwsgierig naar de stalen binnen- en buitendeuren die we voor jou op maat maken? Kom naar de showroom en het staalatelier, dan kijken we er samen naar. Ik maak graag tijd voor je vrij.

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

Ps: In mijn blog van volgende week vertel ik over een verrassend misverstand over worstenbroodjes.

← Vorige Volgende →