Afbeelding: Taatsdeuren en vloerverwarming, kan dat?

Taatsdeuren en vloerverwarming, kan dat?

In de showroom laat ik graag de voordelen van taatsdeuren zien. Taatsscharnieren draaien naar beide kanten waardoor de stalen deuren altijd in je looprichting openen. Dat is vooral voordelig als je je handen vol hebt. Als ik de eenvoudige bediening demonstreer, hoor ik vaak: “Maar wij hebben vloerverwarming.”

Op één na meest gestelde vraag van de afgelopen jaren

In dit blogitem beantwoordde we de vraag: ‘Taatsdeuren en vloerverwarming, kan dat?’, al in februari 2020. Terugkijkend kan ik zeggen dat dit in de afgelopen jaren de op één na de meest gestelde vraag over stalen deuren is. Alleen de typisch Nederlandse vraag ‘Wat kosten stalen deuren?’ is vaker gesteld. Waar komt toch die angst vandaan, dat taatsdeuren en vloerverwarming niet samengaan?

Waarom deze vraag?

De gedachte dat taatsdeuren en vloerverwarming niet samengaan, komt van het taatsscharnier in een vloerdoos of -pot. Veel aannemers kennen dit oudere systeem en raden het hun klanten af om gaten in de vloer te (laten) maken op de plek waar de leidingen lopen. En terecht natuurlijk, je moet er niet aan denken dat je een leiding raakt. Maar bedenk dat het oude taatsscharnier in een vloerdoos toegepast werd in de tijd dat vloerverwarming niet gebruikelijk was. Het ‘probleem’ taatsdeuren en vloerverwarming bestond toen nog niet.

Hoe zit het dan?

De taatsscharnieren van Exclusive Steel zijn speciaal gemaakt met vloerverwarming in gedachten. Het scharnier wordt namelijk niet in de vloer ingebouwd, maar in de onderbalk van de deur. De taatsdeur rust met zijn scharnier op een bevestigingsplaatje. Deze wordt gemonteerd met schroefjes van slechts 5 mm lang. Jouw vloerverwarming loopt hier makkelijk onderdoor. Gezien de bovenstaande uitleg is het antwoord dus: Ja! Taatsdeuren en vloerverwarming gaan makkelijk samen. In dit YouTube filmpje leg ik het uit met een demonstratiemodel. Dan kun je het met eigen ogen zien.

Verdere innovatie van het taatsscharnier

Zoals zojuist uitgelegd, zat vroeger de techniek van het taatsscharnier zo’n 20 cm onder de vloer. Latere versies taatsscharnieren benutten diezelfde ruimte boven de vloer in de onderbalk van de stalen taatsdeur. De breedte van de onderbalk verstoorde dan de slanke belijning van de stalen deur. Innovatie heeft dit esthetische probleem opgelost door de hoogte van het scharnier terug te brengen naar 6 cm. Je hoeft dus niet meer te kiezen tussen comfort en design!

Optimaal gebruikersgemak

Taatsdeuren wil je vooral voor het bedieningsgemak. Een taatsdeur gebruik je eenvoudig door er doorheen te lopen en de deur achter je dicht te laten vallen. Met een zachte zoef sluit hij automatisch. Nooit meer ergernis: ‘Doe de deur achter je dicht!’. Aan de andere kant: een taatsdeur kun je zo hard dichtgooien als je wilt. Het zal nooit een harde klap geven. Wat ook mooi is, is dat je taatsdeuren naar beide kanten open kunt zetten in een hoek van 90 graden. De stalen deuren blijven mooi in het zicht en de ruimte ziet er uitnodigend uit.

De techniek van het taatsscharnier van dichtbij bekijken

Wil je meer weten? Kom dan naar ons staalatelier. We kunnen dan samen een taatsscharnier vanuit de onderkant van een stalen deur bekijken. Als een taatsdeur eenmaal geplaatst is, heb je die mogelijkheid niet meer. Je kan dan ook kennismaken met de vakmensen die jouw stalen deuren maken en zien hoe ze dat doen.

Wat is er te zien in de showroom?

Wil je van tevoren weten wat je kunt verwachten? Is het de moeite waard? Bezoek ons eerst virtueel via deze link. Met enkele klikken sta je midden in de showroom vol met stalen deuren. De YouTube versie is geschikt voor de VR-bril. Pas wel op waar je loopt! Kijk ook regelmatig naar boven. In het staalatelier zie je dan de mooie stalen spanten. In de spreekkamer (bij het paradijsvogel-behang) is boven je hoofd de stalen lichtstraat goed te zien.

Nu nog luisteren en voelen

Natuurlijk wil je even voelen en luisteren hoe de verschillende deuren sluiten. Dat kan alleen als je écht bij ons in de showroom bent. Maak een vergelijking tussen het geruisloze zoeven van een taatsdeur, de nostalgische klik van de slotkast met klink en de zachte tik van de magneetsluiting. Dit maakt een groot verschil in het dagelijkse gebruik. Hoe voelt een schuifdeur in ‘Barn’-uitvoering (met wielen in het zicht) en wat is het verschil met soft-close? In de showroom kun je de deuren uitgebreid proberen. Je ervaart dan meteen hoeveel de deuren het omgevingsgeluid dempen. Dat kan (nog) niet digitaal.

Waarom je echt langs wil komen

Het eindresultaat is niet alleen wat je ziet maar ook het verhaal erachter: hoe het gemaakt is, wie dat doet en met welke materialen. In een restaurant zorgt de open keuken ervoor dat je kunt zien welke chef-kok jouw gerecht maakt, hoe hij dat doet en welke ingrediënten hij gebruikt. Dat principe hebben we doorgevoerd: vanuit onze showroom kun je in het staalatelier kijken en zelfs rondlopen in onze ‘open keuken’. Als je de vakmensen die jouw deuren maken hebt ontmoet, krijg je meer vertrouwen in het eindresultaat. Je waardering groeit voor het vakmanschap dat waarde toevoegt.

Enthousiast?

Laten we afspreken! Ik maak graag tijd voor je vrij. Via onze online agenda heb je met enkele klikken een afspraak gemaakt op een tijdstip dat je goed uitkomt. Snel, eenvoudig!

Naftali Leidelmeijer
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →