Afbeelding: Stalen deuren & Vakverdeling – wat zijn de Valkuilen?

Stalen deuren & Vakverdeling – wat zijn de Valkuilen?

De man is groot, heeft enorme spierballen en een duur horloge om zijn pols. We hebben het over de vakverdeling van de deuren. Hij zegt tegen zijn vriendin: “Ik heb zelf al een voorkeur, maar ik wil eerst horen wat deze meneer te zeggen heeft”. Wat een geweldige instelling! Natuurlijk bepaal je zelf hoe jouw deuren eruit komen te zien, maar de manier waarop je keuzes tot stand komen is heel belangrijk. Samen de verschillende overwegingen beredeneren geeft jou vertrouwen en ons werkvreugde. Dit zal zeker te zien zijn in het eindresultaat.

Vlakverdeling stalen deuren

De vakverdeling heeft een sterk optisch effect op de ruimte. Met onze pentekeningen krijg je daar grip op.

Waar gaat het mis?

De grootste valkuil is dat je een vakverdeling kiest die je veel gezien hebt (op Pinterest).

Hoe moet het dan wel?

De vakverdeling hangt af van de ruimte waarin de deuren komen te staan en welk effect je op die plek wil bereiken. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld liet iemand mij een foto zien van zijn nieuwe woning. De zwarte buitenkozijnen stonden dominant in de witte gevel. De drie-vaks-verdeling van deze kozijnen is nu moeilijk te negeren. Als je dan een andere vakverdeling wil, moet je ook nadenken over een andere kleur. Dit soort keuzes kunnen alleen ter plekke gemaakt worden.

Het optische effect

Denk na over de vraag of je de hoogte of juist de breedte wil benadrukken. Dit hangt af van de afmetingen. Is het op die plek laag? Een twee-vaks-verdeling met een laag vak onder en een hoog vak erboven, maakt de deur optisch hoger. Daar tegenover staat dat een vier-vaks-verdeling juist de breedte versterkt.

Elke lijn op borsthoogte geeft een gevoel van veiligheid, maar werkt ook afgesloten. Dit werkt goed van de hal naar de woonkamer, maar minder van de woonkamer naar de eetkamer. Een living en een woonkeuken mogen qua ruimte meer met elkaar communiceren.

Wil je zowel een deur in de hal als tussen de woonkamer en eetkamer? Het mooiste is de deuren hetzelfde te houden. Een middenweg tussen transparant en afgesloten werkt dan het beste.

Pentekening

Bij het inmeten van de deuren meten we niet alleen de dagmaat. We maken een foto en bespreken samen de beste oplossing voor de specifieke situatie. Met deze gegevens maken we pentekening. Deze is handgetekend en daarmee een mooi voorproefje van het ambachtelijke vakwerk dat je krijgt. Is er een vraagstuk? Dan maken we meer tekeningen. Je kunt dan zien wat er gebeurt als je het lijnenspel veranderd.

Altijd de juiste sfeer

Door alle factoren zorgvuldig te overwegen, bereik je de sfeer die je wil. Je voelt je niet opgesloten terwijl je juist transparantie probeert te bereiken. Of andersom, je zal niet het gevoel hebben in een open ruimte te zitten terwijl je op zoek bent naar veiligheid en comfort. Welke keuzes je ook maakt, we zorgen dat het mooi wordt. Dat geeft ons werkvreugde.

Heb jij ook vragen over de vakverdeling van jouw stalen deuren? Kom naar onze showroom dan kijken we er samen naar.

Naftali Leidelmeijer

← Vorige Volgende →