leren lassen met de jongens | exclusive steel

Leren lassen met de jongens

Duik met Naftali Leidelmeijer de werkplaats in en ervaar de kunst van het lassen. Van eerste pogingen tot het begrijpen van de precisie achter Nederlands slankste stalen deuren. Ontdek hoe een middag bij Exclusive Steel zijn waardering voor het ambacht versterkte. Een eerlijke blik op de passie en expertise van staalbewerking.

Mijn avontuur in de werkplaats: leren lassen met de jongens

Vrijdagmiddag, nog een uurtje en dan is het weekend. Een mooie gelegenheid voor de las-challenge. De jongens in de werkplaats hebben me al meerdere keren uitgedaagd om bij hen te komen lassen. Als ze me voor het eerst zien in werkkleding, ontvangen ze me met een gulle lach en een bescheiden applaus.

Proeven van het Ambacht

Mijn vader heeft me als kind enkele laslessen gegeven. Maar als ik me meld bij Yoeri vertel ik dat niet. Hopelijk heb ik wat voordeel van die lessen van vroeger. Hij heeft wat stukken staal uit de afvalbak gehaald en doet enkele lassen voor. Nu is het mijn beurt. Het regelmatige geknetter klinkt als muziek in mijn oren. Yoeri kan aan het geluid al horen of ik het goed doe of niet. Soms hou ik de lastoorts te ver weg en begint de vlam te sissen. “Let op je smeltbad”, zegt hij. Tijdens het lassen vraag ik mezelf af waarom ik dit niet eerder gedaan heb.

Slank staal

Nadat ik twee stalen strips aan elkaar gelast heb, valt het me op dat ze kromgetrokken zijn. Yoeri legt uit: “Nu begrijp je waarom het zo moeilijk is om de stalen deuren zo slank te maken. Je moet constant je werkstuk vastzetten en weten welke krachten er door het lassen op komen te staan”. Dit heb ik al vaak uitgelegd aan onze klanten, maar nu ervaar ik het. Hoe slanker het staal van de deur, des te meer tijd gaat er in de productie zitten. Dit is waar we bekend mee zijn geworden: de meest slank stalen deuren van Nederland.

Waardering voor Vakmanschap

Na een uur lassen liggen er tientallen stukken staal op de werkbank. Yoeri pakt er één uit: “Deze las is een ruime voldoende!” Trots laat ik dit stuk aan de andere jongens zien. Ze knikken goedkeurend. Ik brand mijn naam op een ander afvalstuk en maak hiervan een foto samen met de goedgekeurde las. De les bevestigt wat ik al wist: de mannen van staal zijn stuk voor stuk vakmannen. Mijn waardering voor hun ambacht is weer gegroeid.

staal bewerken | exclusive steel

Een goed resultaat is geen toeval

Ik heb iemand wel eens horen zeggen dat iedereen met een lasapparaat een stalen deur kan maken, maar dat is onzin. Er komt veel vakkennis bij kijken om een mooie slank stalen deur te maken. Iedereen kan een paar stukken staal aan elkaar bakken, maar niet iedereen kan een mooie las leggen, laat staan een stalen deur maken. En dan heb ik het nog niet over de ontwerpfase vóórdat de deur geproduceerd kan worden. Nee, een goed resultaat is geen toeval.

Showroom

Na de les biedt Yoeri mij aan om me een keer te helpen in de showroom. Geen probleem! Onze showroom en ambachtelijk atelier zijn één. Heb je vragen? Schiet één van onze vakmensen aan. Ze vertellen alles vanuit hun hart. Via onze online agenda kun je eenvoudig een afspraak maken op een moment dat je goed past.

Naftali Leidelmeijer, Exclusive Steel

← Vorige Volgende →