Afbeelding: Offertes – ontdek de verschillen

Offertes – ontdek de verschillen

‘Ik wil de stalen deuren graag bij jullie kopen, maar een ander is goedkoper’, zegt hij. ‘Ik mail jou de offerte en dan mag je het voor dezelfde prijs doen’. Ik ben blij met het compliment, maar dat mes op de keel vind ik minder. Maar goed, ik zie de offerte binnenkomen.

Ontdek de verschillen

Ontdek de verschillen
Persoonlijk heb ik een hekel aan productvergelijken. Gelukkig vindt mijn vrouw dat juist heel leuk. Zij zoekt alles tot op de bodem uit. Ik kan me niet herinneren dat we een miskoop hebben gedaan. Nu word ik gedwongen om twee offertes met elkaar te vergelijken. Om mezelf ertoe aan te zetten, denk ik aan vroeger. Als kind vond ik dat spelletje ‘ontdek de verschillen’ in de krant erg leuk. Twee plaatjes die op het eerste oog op elkaar lijken, maar al snel heb je enkele verschillen gevonden.

Principe: Als je hetzelfde aanbiedt, kost het hetzelfde

Ik geef geen waardeoordeel over mijn collega’s. Elke consument is anders en iedereen heeft een ander bedrag in gedachten om uit te geven aan stalen deuren. Ik kan wel verschillen aanwijzen in een offerte en daarmee verklaren waarom het eindbedrag anders is. Ik ga uit van het principe: als je hetzelfde aanbiedt, kost het hetzelfde en besluit om maximaal een half uur te vergelijken. Hier volgen de verschillen die ik ontdek.

Staal

Wat mij gelijk opvalt, is dat wij een slanker profiel gebruiken om de deuren te maken. Mijn collega biedt een profiel aan met een aangezicht van 3 cm, wij maken de deuren van een profiel met een aangezicht van 2 cm. Bij taatsdeuren kunnen we dit zelfs terugbrengen naar 1 cm. Wat me verbaast is dat hij de roedes ook van dit 3-cm-profiel maakt. Dat is helemaal niet nodig. Wij gebruiken daar een slanke strip voor van 5 mm. Geen wonder dat onze potentiële klant zegt: ‘Ik koop het liever bij jou’, hij houdt van zo slank mogelijke deuren.

Glas

Het glas wat mijn collega toepast is 4 mm gehard glas. Bij breuk splintert gehard glas in duizend stukjes op de grond. Dit is net zoals de zijruiten van je auto. Ik heb liever gelaagd veiligheidsglas: 3mm glas – folie – 3mm glas. De folie tussen de lagen glas houden de ruit bij breuk bij elkaar en dient als letselbeveiliging. Dit is net zoals de voorruit van je auto. Als daar een steen op komt, blijft de ruit bij elkaar.

Ik vraag me af waarom het glas maar 4 mm dik is, onze ruiten zijn 6 mm. Navraag in de werkplaats leert me dat 4 mm glas lichter is en in de deuren gekit kan worden. Wij maken voor elk glasvlak twee stalen glasframes om het glas er stijlvol in op te sluiten. Dit is veel meer werk, in feite maken we de deur daarmee drie keer: kozijn, glasframe binnenzijde, glasframe buitenzijde.

Arbeid

Ik lees in de offerte van mijn collega dat de klant moet zorgen voor bescherming van de vloer en wanden. Daar heeft de klant in mijn ogen niet de juiste spullen voor. Bovendien is het onhandig. Wij zorgen hier zelf voor.

Een ander belangrijk verschil vind ik verborgen in de algemene leveringsvoorwaarden (wie leest die?). Het is een juridische formulering, maar het komt hierop neer: tussen de muur en het staal zit na montage een spleet. Mijn collega laat die kier gewoon zitten, maar dit moet altijd bouwkundig worden gekit. Als híj́ het niet doet, moet je iemand anders inhuren om het te doen. Anders is het niet afgewerkt.
In onze offerte is dit wél meegenomen.

Wij maken je huis mooier

In korte tijd hebben we genoeg verschillen ontdekt om de klant terug te bellen. We kunnen op alle onderdelen – staal, glas en arbeid – verschillen aanwijzen. Opvallend is dat de klant blij is om dat te horen: ‘Ik dacht al, wat zal er uit de hoge hoed komen’!

Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel

← Vorige Volgende →