De Taal van Staal, de Vries Robbé en Co

Industriële Pioniers: De Vries Robbé & Co

‘De Taal van Staal’, een zilverkleurig boek met deze titel ligt op mijn bureau. Olivier had het voor mij meegenomen. Ik begin te lezen en kan niet meer stoppen. Het beschrijft het boeiende verhaal van het staalconstructiebedrijf De Vries Robbé & Co., de Nederlandse pionier in de wereld van stalen ramen en deuren.

Nederlands erfgoed

De Vries Robbé & Co. was tot de jaren zeventig van de vorige eeuw één van de grootste werkgevers van Gorinchem en omgeving. Ze hebben stalen bruggen, viaducten, elektriciteitsmasten en bouwconstructies gemaakt. Het boek 'De Taal van Staal', uitgegeven onder leiding van het Gorcums Museum, heeft op bladzijde 18 een indrukwekkende foto van de koepelvormige kap voor de gevangenis in Haarlem. De diameter van de kap was 53 meter en het gewicht aan staal bedroeg 200 ton. Dit was het grootste werk uit de beginperiode, ca. 1900.

Stalen ramen en deuren

Het is aangrijpend te lezen over al die bijzondere staalconstructies. Toch lees ik het boek met mijn ‘stalen ramen en deuren’-ogen. Vanaf 1910 maakte De Vries Robbé & Co. stalen ramen en deuren voor fabrieken. Toen beseften ze al het grote voordeel van de slank stalen profielen: ze laten het daglicht onbelemmerd binnenvallen. Dat is precies waarom we nu nog steeds naar slank staal grijpen: optimale daglichtintreding. Laat de zon maar binnenkomen!

Industriële stijl

Onder invloed van Dudok, Duiker en Rietveld werd het stalen stoeltjesprofiel beeldbepalend in statige fabrieken, kerken, kantoren en villa’s. In die periode – de jaren ’20 van de vorige eeuw – ging De Vries Robbé & Co. ook voor woonhuizen stalen ramen en deuren fabriceren. Wat me opvalt is dat ze toen ook bronzen ramen maakten. Toen al exclusief …

Wat ze toen niet konden en wij nu wel

Staal geleidt goed en zorgt van nature voor een koudebrug. Als buitenramen en kozijnen van gewoon staalprofiel gemaakt worden, slaat de kou gewoon door het staal naar binnen. Naast aanzienlijk warmteverlies zou dit ook zorgen voor aangeslagen ramen en bij uitbreiding vochtige muren en schimmelvorming. Met de huidige techniek en vakkennis is het mogelijk de stalen deuren te maken van een staalprofiel met een koudebrugonderbreking. De doorsnede van dit staalprofiel bestaat uit staal - kunststof - staal. De koudebrugonderbreking zorgt ervoor dat de koude buiten en de warmte binnen blijft. Met dit geïsoleerd profiel heeft het nut om isolatieglas te gebruiken. Met de huidige stalen buitendeuren geniet je binnen van een behaaglijke temperatuur ook als het buiten vriest!

Vervang oude stalen kozijnen

Met staal kun je goed isoleren. Zelfs tot een U-waarde van 0.80 W/(m2 K). De energieprijzen rijzen de pan uit. Kom nu in actie! Vervang oude niet-geïsoleerde stalen kozijnen met zijn stijlvolle geïsoleerde opvolger. Het is een goede en duurzame investering!

Enthousiast?

Laten we afspreken! Via onze online agenda heb je met enkele klikken een afspraak gemaakt op een tijdstip dat je goed uitkomt. Snel, eenvoudig!

Naftali Leidelmeijer
Exclusive Steel

P.S.: Lees ook mijn blog over De Vries Robbé & Co 'Waardering voor Vakmanschap'. Honderd jaar geleden was De Vries Robbé & Co ook al bewust dat zo'n zeventig procent van ons handgemaakte product bestaat uit arbeid.

← Vorige Volgende →